Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de provincie Noord-Brabant. Het is ruim 4000 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Het park is enerzijds grotendeels een afwisseling van droge zandverstuivingen en naaldbos, maar ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt met name het natuurgebied De Brand bij Udenhout met hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes. Het totaal is meer dan 35 km² groot.

Op de website SHTN – Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide (NM) (hippisch-toerisme.nl) kunt u het boekje “Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen NIEUWE DRUK” verkrijgen met een kaart van Natuurmonumenten/ANWB. Op de kaart staan ruiter- en menpaden aangegeven in het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

In het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is het ruiterlabel is verplicht. Deze kan hier besteld worden Verkooppunten ruiterlabel | Natuurmonumenten

De Vughterheide

De Vughterheide is een bosrijk gebied in de gemeente Vught. Het gebied ligt ten oosten van de 3 noordelijkste lunetten en de IJzeren Man. Ten noorden van dit gebied ligt de Gement en Fort Isabella. Naar het westen toe ligt de kom van Cromvoirt. Het gebied beslaat 153 ha en is eigendom van het Ministerie van Defensie. Het is een oud grove dennenbos met enkele heiderestanten.

De Ijzeren Man

Omgeving | IJzeren Man Vught, genoemd naar de stoombaggermolen die hem groef, is een recreatieplas in de bossen bij de gemeente Vught. Er is een strandbad met mogelijkheden voor dagrecreatie en er zijn steigers die een zwemgedeelte afbakenen met drijflijnen op 0,60 meter.