JMD_9795-1920w

VACCINATIES

Mogelijke jaarlijkse vaccinaties voor je paard

Graag delen wij een overzicht van mogelijke jaarlijkse vaccinaties voor je paard:

1) Influenza en tetanus vaccinatie

Dit is de standaard jaarlijkse vaccinatie. Het advies is om veulens vanaf 6 maanden en volwassen paarden minimaal 1 x per jaar te vaccineren.

Voor veulens (en paarden zonder correcte basisvaccinatie) geldt dat zij een booster vaccinatie moeten krijgen. Dit houdt in dat ze na 3-6 weken een tweede vaccinatie moeten krijgen en liefst na 6 maanden een 3e vaccinatie.

2) Vaccinatie tegen Rhino (EHV1 en 4)

Vaccinatie tegen Rhino kan ervoor zorgen dat er minder herpes virus door de stal heen gaat en paarden minder snel en minder heftig ziek worden. Rhino vaccinatie geeft alleen goede bescherming als alle paarden op stal gevaccineerd worden. Rhino komt vooral veel voor bij jonge paarden.

Voor Rhino moet 2 x per jaar gevaccineerd worden. Indien paarden niet eerder tegen Rhino gevaccineerd zijn moeten zij geboosterd worden na 4-6 weken.

Drachtige merries moeten extra gevaccineerd worden op 3, 6 en 9 maanden.

3) Vaccin tegen droes

Een vaccin tegen droes bestaat uit een basisvaccinatie van 2 vaccinaties met 4 weken tussentijd.

Een droes vaccin moet 4 x per jaar herhaald worden. Dit is een vaccinatie die aan de binnenzijde van de lip gegeven moet worden.

Net zoals bij alle vaccins, zorgt een droes vaccinatie er niet voor dat een paard geen droes meer kan krijgen. Wel zorg het ervoor dat het paard minder snel ziek zal worden en de klachten minder heftig zullen zijn.

4) West Nile virus vaccinatie

West Nile virus wordt overgebracht door muggen. Daarom bestaat preventie naast vaccineren ook uit bestrijding en wering van muggen. In tegen stelling tot het rhino vaccin, beschermt dit vaccin wel individuele dieren. Net zoals bij alle vaccins, zorgt een WNV vaccinatie er niet voor dat een paard geen WNV meer kan krijgen. Wel zorg het ervoor dat het paard minder snel ziek zal worden en de klachten minder heftig zullen zijn.

Een vaccinatie tegen WNV bestaat ook uit 2 vaccinaties met 4-6 weken tussentijd. Daarna 1 x per jaar vaccineren.

Het advies is om maximaal 2 entingen per keer te geven, en voor de droes enting geldt dat deze niet gecombineerd mag worden met andere vaccins.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email