2383285112

FOKKEN

Hoe ziet ons dekseizoen er jaarlijks uit?

Wij hebben meerdere fokmerries staan, voornamelijk Arabische merries maar ook Quarter, KWPN, Pintabian en Fries. Onze merries laten wij veterinair  keuren voor de fokkerij. Bij voorkeur brengen wij ze ook naar een show danwel keuring om van experts te vernemen wat de zwakke en sterke punten zijn. Wij trachten ook altijd om een (show) trainer op stal uit te nodigen om te sparren over onze bevindingen en de eventuele bevindingen van een jury.

Zodra wij er over uit zijn welke punten verbeterd danwel behouden moeten blijven van onze merrie, begint de zoektocht.

In binnen- en buitenland speuren wij shows, keuring en Google af. We zoeken een hengst die onze merrie aanvult / complementeert. Daarbij kijken we uiteraard niet alleen naar exterieur maar ook naar de pedigree en het karakter van de hengst. Een makkelijke tool is de website All Breed Pedigree Query als je de naam van de hengst weet om de pedigree te bekijken.

Wij houden van functionele goed gebouwde paarden dus wij zoeken bij voorkeur een hengst die zich reeds bewezen heeft en ook meerdere nakomelingen heeft lopen die te bezichtigen zijn. Al kan een jonge hengst zonder track record ook interessant zijn maar dan brengt dan meer risico’s met zijn mee.

Vorig jaar hebben wij voor het eerst gewerkt met diepvries sperma en dat is ons eigenlijk goed bevallen. Voorheen werkte we uitsluitend met vers sperma dat of door een koerier gebracht werd vanuit het buitenland of dat we zelf zijn gaan ophalen in heel Nederland van noord tot zuid en van oost tot west.

Het hele traject van insemineren is natuurlijk ook nog een sport. Dagen scannen en zoeken naar het juiste moment, insemineren kort voor de ovulatie. Soms spoelen of medicatie toedienen, het hoort er allemaal bij. Daarbij moet je vertrouwen op de deskundigheid van je veearts. Soms pakt het in een keer maar soms ook pas na een paar keer of helemaal niet.

Wij scannen altijd bij 16 dagen en als er dan een vrucht zit weer bij 30 dagen en vervolgens bij 3 maanden weer en als alles dan goed gaat dan is het wachten op de altijd zo vreselijk spannende bevalling.

Een paar weken voor de uitgerekende datum plaatsen wij de merrie in de bevallingsbox en gaan haar goed in de gaten houden. Ik werk altijd met een camera en soms ook met een geboortesingel. De meiden op stal vinden het vaak ook leuk om de laatste dagen in de caravan op stal te slapen in de hoop dat ze de geboorte live mee kunnen maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email