winkel

BOERDERIJWINKEL AUTOMATIEK ONS MAATJE IN CROMVOIRT

BOERDERIJWINKEL ONS MAATJE

Gelegen aan de St. Lambertusstraat 73a in Cromvoirt, was er jaren geleden een kaaswinkel van familie Hendriks gevestigd. Hoewel het pand inmiddels van eigenaar is veranderd, is de ruimte nog steeds intact.

“Bij ons heeft niet alleen u, maar vooral uw paard, de hemel op aarde!”, luidt de missie van Paardenpension en Fokkerij De Leyehoeve, die nu deze locatie betrekt. Alles is georganiseerd om het verblijf voor de paarden zo aangenaam mogelijk te maken. De paarden worden 365 dagen per jaar buiten gezet, waar ze onbeperkt ruwvoer krijgen via slowfeeder netten en beschikken over ruime schuilstallen. ‘s Avonds genieten ze in grote, lichte stallen van een gevuld hooinet. Daarnaast biedt De Leyehoeve faciliteiten zoals een grote buitenbak, een longeercirkel met extra beschermrand en trainingen op locatie.

De Leyehoeve zet zich niet alleen in voor het welzijn van de paarden, maar ook voor hun eigenaren, die dagelijks in de stallen te vinden zijn. Eigenaresse Clementine van Staveren heeft ook oog voor de uitdagingen waarmee boeren in Nederland worden geconfronteerd. Zonder boeren kan zij geen hoogwaardig voer of accommodatie aanbieden. Clementine speelde al langer met het idee om iets te doen voor de Nederlandse boeren en zo haar klanten te laten zien hoe belangrijk zij zijn. Door haar drukke schema, werk buiten de deur en een jong gezin, kwam ze echter niet eerder tot concrete actie.

Het “Bewust Boeren” programma, een initiatief van SOOH, gesubsidieerd door de Provincie Noord-Brabant en het Europees Landbouwfonds, bracht verandering. Het programma erkent de groeiende vraag naar voedsel dat op verantwoorde wijze wordt geproduceerd, met respect voor milieu, mens en dier. Dit is essentieel voor een duurzame landbouwpraktijk, een gezonde leefomgeving en voldoende ruimte voor de natuur. Bewuste consumenten die lokaal voedsel verkiezen, spelen hierin een cruciale rol. Om deze reden ondersteunen zowel de Provincie Noord-Brabant als het Europees Landbouwfonds initiatieven om kringlooplandbouw te bevorderen bij boeren en lokale voedselvoorziening voor consumenten te vergemakkelijken.

Na de sluiting van de Coop in Cromvoirt in juli 2022 ontstond er een vraag naar een nieuwe winkel. Dit, in combinatie met bovengenoemde ontwikkelingen, leek een mooie kans. Echter, tijdsgebrek bleef voor Clementine van Staveren een obstakel om zelf te starten. Ze zocht samenwerking en legde de verbinding tussen SOOH en Boerderijwinkel “Ons Jos” om elkaar vooruit te helpen in hun respectievelijke expertisegebieden. Op deze manier worden niet alleen de huidige klanten van De Leyehoeve bekend gemaakt met producten van Nederlandse boeren, maar ook de inwoners van Cromvoirt.

In de winkel zijn producten te vinden van boeren uit de omgeving, zoals Weivlees van familie van Rooij tegenover Automatenwinkel Ons Maatje, eieren van Frans van Rijsewijk uit Helvoirt, kaas van de Duinboeren en zuivel van De Vughtse Ijsboerderij.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email